Eettisiä kysymyksiä

10.05.2013 - 7:14 / grimbird.




8 vastausta - “Eettisiä kysymyksiä”

  1. norpatti Kirjoittaa:

    Oma vegeily ei tuota juuri ongelmia, mutta lemmikki on kyllä yks iso murheenkryyni mullakin. Veeran ruoat (luomuliha, riista, kala) maksaa paljon enemmän kuin omat pupenot!

  2. grimbird Kirjoittaa:

    Juustot ovat se vaikein ruoka, vaikka tietääkin että juuston valmistus tuottaa hirmuisesti kasvihuonekaasuja ja vie energiaa ja eläimet kärsivät. ÄÄH! =:C Lisäksi maitotuotteita käytetään aika monessa jälkiruuassa.
    Pitää vain yrittää löytää jotain yhtä herkkua. Äiti antoi vegaanikeittokirjan ja on sarjakuvakeittokirjakin joiden hyödyntäminen olisi varmaan hyvä kesäprojekti.
    Jälkiruokaherkkujen napsimista pitäisi kyllä vähentää.
    Mistä saa luomulihaa? Saattaisi löytyä jotain kissakkeille. =:)

  3. kitsune Kirjoittaa:

    keskustan s-marketista helsingissä ainakin saa aika laajaa valikoimaa, tosin vähän sykleittäin. luomunaudanjauheliha on varmaan helpointa saada, mutta myös esim. keittolihoja jotka on vähän jänteisempiä, löytyy aika usein tuolta.

    pakastealtaista saa ostettua kokonaisia munijakanoja- ne on paljon laihempia kuin broilerit, ja sitkeämpiä, ja niitä pitää keittää pari tuntia että ovat kypsiä. kaiken lihan saa kuitenkin perattua talteen. meillä kissat tykkää ainakin, jopa se nirso.

    mulle kaupasta ostetut kalat on muodostuneet ongelmallisimmaksi. ne kuolee aina tukehtumalla, ja se on käsittämättömän julma kuolema. pitäisi itse voida kalastaa jotta voisi lyödä tajun pois saman tien.

    mulle vegaanina olo ei sovellu, tai siis keho ei sovellu vegaaniruokavalioon :/ muut ruokavammat rajoittaa jo valmiiksi, enkä voi käyttää proteiinin lähteenä gluteenia enkä soijaa. aika nihkeäksi menee :/ viimeisin kokeilu oli aika katastrofaalinen.

    ostan itse luomuna nisäkäs-ja lintutuotteet, ja poroa (joka ei voi eu-standardin mukaan olla luomua) ja riistaa jos sitä on tarjolla jotenkin järkevistä lähteistä ja toimittajilta. eläinten kanssa olen joutunut tekemään kompromissia- ostan niille vaihtelevasti esim poron jauhelihaa ja välillä kun tiedän että on kiire, esim. ruotsalaisen mjau-merkin ruokia. niissä ei ole viljoja tms kissan ruokavalioon kuulumattomia juttuja, vaikkei ne luomua olekaan :/ suurin osa luomueläinruuasta on kovin viljapainoteista.

    nuo kissat on ihania, enkä kadu että olen ottanut ne. en tosin kyllä varmaan ottaisi uusia, jos olisi nyt valinta.

  4. kitsune Kirjoittaa:

    ^edit, siis tietenkin aLUOMUmunijakanoja. pajuniemen sivuilta löytyy niistä lisää tietoa.

  5. Anonyymi Kirjoittaa:

    Mielestäni lemmikkieläimen ruokintaa ei saa ajatella tuolla tavoin. Kissa varsinkin on lihansyöjä, ei siksi että kykenisi tekemään siitä valinnan, vaan siksi koska luonto on kehittänyt kissasta lihansyöjän. Kissa tarvitsee lihaa elääkseen, kyse ei ole moraalisesta kysymyksestä.
    Luomuliha on toki ykkösvalinta, mutta on huomioitava kaikki kissan tarvitsevat ravintoaineet.

    Lemmikkieläimen pito ei välttämättä ole ekologisin elintapavaihtoehto siltä kantilta ajateltuna että eläintenruoka on samaan tapaaan tehotuotettua kuin ihmistenkin, mutta on muistettava että voimme paitsi sille yhdelle yksilölliselle eläimelle tarjota paremman elämän kuin luonto koskaan kykenee (vrt. lemmikkieläintä villieläimeen kaikkine sairauksineen ja ravinnonpuutteineen) myös oppia aivan ainutlaatuisella tavalla eläimeltä.

    Mielestäni paras tapa miten ihminen saa yhteyden muihin luomakunnan luomiin, on elää niiden kanssa samana perheenä, huolehtia niistä (vaikka vain yksilötasolla), kiintyä niihin persoonina ja sillä tavalla oppia kunnioittamaan eläintä ihmisen kumppanina, erilaisena mutta tasavertaisena elämään. Lemmikkieläin ja siitä huolehtiminen on avain ihmisyyteen, näin vähän kärjistäen.

    Siksi en soisi että lemmikin pitämistä ja sen hyvinvoinnin kannalta tärkeää ruokkimista ajatellaan samalta pohjalta kuin meidän ihmisten ruokavaliota. Me voimme valita, valikoida ja täällä länsimaissa suorastaan nirsoilla, ne eläimet joiden hyvinvointi on meistä riippuvainen, eivät.

  6. grimbird Kirjoittaa:

    Jep, juuri lemmikkieläinten pito on ongelma. Ihmisten lemmikkieläinten ruokinnan lisäksi niiden tarvikkeisiin menee myös luonnonvaroja ja energiaa. Mutta tuossa nuo suloiset mokomat taas tassuttavat ja kauheaa edes ajatella että ne joskus kuolisivat. Kissat olivat tässä esimerkkinä eettisten valintojen vaikeudesta. Itselleni on kauhean vaikea olla ostamatta leivosta vaikka siinä on maitotuotetta, vaikka tiedän etten tarvitse sitä ja että maitotuote ei todennäköisesti ole edes luomua.

  7. muurahaisleijona Kirjoittaa:

    Ekologisin tapa ruokkia lihaa syövät kissaystävät ois varmaan lihan dyykkaaminen. 🙂

  8. grimbird Kirjoittaa:

    Vielä piti herätä kommentoimaan kun jäi häiritsemään. Eli siis, sarjakuvassa on kyse kivoista asioista luopumisesta eettisen elämäntavan saavuttamiseksi eikä vegaani ruokavaliosta (vaikka se tässä mainitaankin). On vaikea luopua kissoista, on vaikea luopua eläinperäisistä aineista. Sarjakuvassa ei ole kyse siitä että yritän olla vegaani ja arvostelen kissoja koska ne eivät voi edes yrittää olla vegaaneja. Olisin voinut kissojen sijaan käyttää luopumisesimerkkinä vaikka liiallista koneella istumista, jonka jälkeen pupu olisi parkunut David Attenboroughin luontodokumenttien perään.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus




Mitäs täältä löytyy?

Linkit

Arkistoja