Energiapäiväkirja 10. Potentiaalienergia

11.10.2012 - 10:30 / grimbird.


Translation:
I don’t understand potential energy.
Has lifting supposed to have created potential energy?
What about in space? Does potential energy exist when there is no gravity?
Well… There are gravitational forces and many big objects pulling smaller objects to many directions. Is potential energy the same thing as having an opportunity to move?

Kategoria: Energiapäiväkirja.



2 vastausta - “Energiapäiväkirja 10. Potentiaalienergia”

  1. Rami Rautkorpi Kirjoittaa:

    Hyvin muotoiltu kysymys — vastaus on “kyllä”.

    Jos ajattelet yksinkertaista tapausta, jossa kappale liikkuu painovoimakentässä ilman, että siihen kohdistuu muita voimia, liike-energian ja potentiaalienergian summa on vakio. Kun liike-energia pienenee, potentiaalienergia kasvaa.

    Kuvittele, että sen sijaan, että nostaisit kiveä jatkuvalla kädenliikkeellä, heität sen ylöspäin terävällä ranneliikkeellä. Kiven noustessa ylöspäin sen liike samalla hidastuu. Potentiaalienergiaa tuotetaan muuntamalla liike-energiaa toiseen muotoon. Liike-energiaa tuotetaan lihaksissa muuntamalla kemiallista energiaa toiseen muotoon.

    Avaruudessa leijuessasi olet lukuisten eri kappaleiden painovoimakentissä, ja sinulla on eri potentiaalienergiat niiden kaikkien suhteen. Alat vähitellen pudota sitä kappaletta kohti, joka kohdistaa sinuun suurimman painovoiman. Potentiaalienergiasi sen kappaleen suhteen muuntuu liike-energiaksesi — mutta samalla myös potentiaalienergiaksesi niiden kappaleiden suhteen, joista etäännyt.

  2. grimbird Kirjoittaa:

    Kiitos Rami! Aivot saattavat vielä kiertyä oikein kunhan saan vastauksesi luettua tarpeeksi moneen kertaan. =:D

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus




Mitäs täältä löytyy?

Linkit

Arkistoja