Materialistista kaverilogiikkaa

9.05.2016 - 8:59 / grimbird.




Yksi vastaus - “Materialistista kaverilogiikkaa”

  1. arua Kirjoittaa:

    Ihmisillä on ilmeisesti jonkinlainen luontainen tarve kuulua porukkaan, mikä lapsilla ja nuorilla tuntuu olevan erityisen vahva. Yksi tapa vahvistaa kuulumista “oikeaan porukkaan” on samanlaiset vaatteet. Nuorethan eivät useinkaan halua erottua joukosta, ja jos joku erottuu, siitä on harvemmin etua, ainakin jos on sosiaalisessa järjestyksessä pohjalla, jos haluaa kuulua siihen cooliin porukkaan tai ylipäätään olla joutumatta kiusatuksi. Ja muistan että lapsena kolme oli muutenkin vaikea määrä, yksi jäi helposti ulkopuolelle. Välillä on ollut huvittavaa katsoa teiniporukoita, joilla on kaikilla samanlaiset vaatteet.

    Tällainen pieni kuvio liittyy ilmeisesti isompaan kuvioon. Tietysti historian aikana on varmasti ollut hyödyllistä tunnistaa oma porukka ja omat liittolaiset, ja siitä on epäilemättä ollut sivutuotteena se että joukosta poikkeava koetaan helposti uhaksi tai suljetaan pois. Historia on niin täynnä tällaisia esimerkkejä, että sitä tuntuu olevan vaikea selittää pelkillä asenteilla…? Siitä on pahimpina esimerkkeinä rasismi ja luokkajako ynnä muu vastaan, mutta nekään eivät ole mikään itsestäänselvyys: testeissä on havaittu, että toisilleen entuudestaan tuntemattomat ihmiset saadaan ihonväristä riippumatta kuulumaan samaan porukkaan. En löytänyt juttua tutkimuksesta, mutta se on mainittu tässä: http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/kuka_pelkaa_mustaa_miesta

    Ominaisuus on siis helppo käyttää hyödyksi, niin hyvässä kuin pahassa. Ja tietysti on yleistä että isompien porukoiden sisälle syntyy pienempiä, joten kaikenlainen “sulla on vääränmerkkiset farkut öhö öhö” tuskin häviää ihan heti. Jos oli Levikset, siitä sai heti arvostusta. Muistan, että meillä piti tykätä myös tietystä lätkäjoukkueesta vaikkei olisi koko lajia seurannut, olla paljain päin talvella ja inhota ruskeaa väriä.

    Voi sitä ihmisparkaa ja siitä seurannutta sosiaalista nöyryytystä jos sanoi pitävänsä ruskeasta, se kun oli vielä alempana arvoasteikossa kuin harmaa, valkoinen ja musta. D:

    Pahoittelut pitkästä kommentista, ja tämänkin voi varmaan ymmärtää monella tavalla väärin… vaikkapa niin että “arua puolustaa luokkajakoa ja rasismia kun se on ihmisen luonnollinen ominaisuus”, tai jopa että “arua on sitä mieltä että ihmisiä pitää jalostaa ja ei saa pitää ruskeita farkkuja jos ei halua joutua kiusatuksi, kuka se artua on käskemään muita miten pitää pukeutua”, joten en varmaan postaisi minnekään keskustelufoorumille. 😉

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus




Mitäs täältä löytyy?

Linkit

Arkistoja